Kako roditelji mogu da pomognu deci da prevaziđu sopstvene strahove

child afraid of the dark fan2046747 300x220 Kako roditelji mogu da pomognu deci da prevaziđu sopstvene strahove

Kako roditelji mogu da pomognu deci da prevaziđu sopstvene strahove

Kako roditelji mogu da pomognu deci da prevaziđu sopstvene strahove?
Pre svega, roditelji bi trebalo da budu adekvatan primer svojoj deci, kako po pitanju ispoljavanju drugih emocija i ponašanja tako i po pitanju ponašanja kada osećaju emociju straha kako bi im na najbolji mogući način pomogli da prevaziđu strahove.

Dakle, prvo preispitati sebe – „Da li osećam nekada preterano intenzivne emocije straha, anksioznosti, napade panike ili imam koje manifestujem pred detetom?“ i „Da li nešto od toga ispoljavam pred svojim detetom?“.
Idealan odgovor bi bio da imate realne strahove, umerenog intenziteta. U suprotnom, velika je verovatnoća da će te preneti, tj. „indukovati“ detetu neki od svojih irealnih strahova, ili će dete posmatrajući vas naučiti da ispoljava suviše intenzivne napade straha.

Konkretna pomoć detetu kada ono doživljava strah je da prihvatite razvojno normalne strahove deteta. To ne znači da uzmete „preterano“ učešće u detetovom svetu mašte, već da pošaljete poruku da je u redu osećati i tu emociju. Možete pomoći detetu tako što ćete odgovoriti da „Čudovište ne postoji stvarno, ono je samo u crtanom filmu“. Ne rugajte se detetu ako i ne uspeva iz prve da razgraniči svet mašte i realnosti, a svakako ni ne manipulišite dečjom plašljivosti „Doći će milicija i odvešće te u zatvor“.

S obzirom na saznajne mogućnosti deteta preporučljivo je da dok se čitaju bajke preskaču ili „preprave“ brutalni delovi (npr. sirena se pretvorila u morsku penu- šta mislite zašto je u Diznijevoj verziji crtanog filma promenjen kraj u srećni završetak?).

Ako je strah od neke situacije ili pojave konstantan, preporučuje se postepeno izlaganje istoj. Posmatrajte i pratite dete, i postepeno ga približavajte izvoru straha (pas, igračka, lift…) dok ne pokazuje strah. Ceo proces neka prati pohvala za iskazanu hrabrost. Čim dete malo pokaže strah u ovo procesu, prekinite približavanje izvoru straha.

fan2046769 300x165 Kako roditelji mogu da pomognu deci da prevaziđu sopstvene strahove

Kako roditelji mogu da pomognu da dete prevaziđe sopstvene strahove

 

Svakako da je savet i isključivanje iz života deteta svih sadržaja koji mogu provocirati pojavu strahova kod deteta- crtani filmovi sa monstrumima, čudovištima i sl.

Igra, kao dominantna i omiljena aktivnost dece, je svakako, preporučljiva „alatka“ za prevazilaženje straha. Npr. ako dete misli da mu je u ormanu veštica, možete se igrati igre „isterivanja veštice iz ormana“. Pustite dete da je opiše, kako izgleda, šta možete da napravite, izmislite,sredstvo da isterate vešticu („čaroban sprej“ i sl.). Možete i jednostavno reći „Ja sam tata/mama i ne dozvoljavam da jedna veštica plaši moje dete“. Zavirite u orman i recite da je otišla.

Ne preporučuje se da se kao vaspitna metoda koristi manipulacija sklonošću dece da se plaše raznim pojavama i osobama (npr.“Ako me ne poslušaš doći će milicija po tebe“ i sl.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dopao Vam se ovaj tekst? Podelite ga sa prijateljima:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply